LUCIUS PARR – BLUES AND ME

 

 “ Blessed to be still performing the blues and old school R&B… “

Yoakum is een stad in de provincies Lavaca en DeWitt in de Amerikaanse staat Texas, genoemd naar Benjamin F. Yoakum, vicepresident van de Antonio en Arkansas Pass Railway. In 1887 bouwde de spoorweg daar een rondhuis en onderhoudswerkplaatsen, waar honderden arbeiders werkten. De stad werd opgericht in 1889. In 1896 had Yoakum een ​​katoenspinnerij, een ijsfabriek, verschillende kerken, een bank, speciaalzaken en algemene winkels, twee weekbladen, een schoolsysteem met 700 leerlingen en een bevolking van 3.000 inwoners. Vanaf 1926 werd de tomatenteelt in de omgeving belangrijk, waarbij Yoakum bekend stond als "de tomatenhoofdstad van zuid-centraal Texas".

Lucius Parr werd geboren in Yoakum en groeide er op in een arm gezin en een familie met muzikanten. Als kind werkte hij op de katoenvelden. In de schoolband speelde hij trombone en hij bouwde als tiener zijn eigen cigarbox gitaar. Met een “cum laude” beurs kon hij na de middelbare school vier jaar muziek gaan studeren aan het Paul Quin College in Waco, TX.

Zijn eerste publiek optreden was in 1967 wanneer hij met Etta James mocht spelen in een nachtclub in Waco. In 1968 verhuisde hij naar Phoenix, Arizona, waar hij in afwachting van zijn legerdienst in verschillende bands speelde. Als infanterist moest hij gaan vechten in Vietnam, waar hij tijdens een rustperiode met de band die in de club van de officieren optrad en, met Baldwin Gammage aka Brother Gammage in contact kwam. Na een auditie op bas en trombone en, met wat geluk werd hij in de band opgenomen. Hij tourde met hen in Vietnam en speelde voor de soldaten die er vochten of genazen van hun verwondingen. Na zijn terugkeer naar de VS werd hij bluesgitarist en dat is hij anno 2020 nog steeds.

Lucius opende ondertussen al voor Bobby Rush, BB King, Lowell Fulson en Buddy Guy (om er enkelen te noemen). Hij stond op het podium met zijn neef Albert Collins, Johnny Copeland en nog recent met zijn goede vriend Charlie Daniels (in wiens band hij 20 jaar lang speelde). Lucius Parr treedt solo op en met band. Zijn nieuwe solo release ‘Blues and Me’ viel de afgelopen dagen in mijn bus. Het was niet zijn debuutalbum, want in 1996 bracht hij al ‘Yoakum Texas Blues’ uit en, in 1999 ‘We Got a Problem’.

‘Blues and Me’ is een blues album met twaalf nummers, die Parr zelf schreef, arrangeerde, in zijn kleine studio opnam en produceerde. Parr speelt op alle instrumenten zingt ook zelf (“although brother Lamar Parr is the real vocalist”…). Enkel zijn vriend James Tobin doet op sax een solo op de afsluiter en Miss Cubase (aka Teira Doom) is te horen op keys op de opener.

Stap in, want we vertrekken al van in de opener “Going to Texas” naar Texas, om kennis te maken met gitarist Lucius Parr, die we na het nummer omschrijven als een ouderwetse bluesman met Texas’ roots. Teira “Miss Cubase” Doom nam een deel aan het feestje vanachter haar toetsenbord. Het wordt dan heel stil en zweterig met “Hot Outside”, funky op “I’m Through with You” en erg dramatisch op een volgende slow blues c.q. ballade, “Meet Me Halfway”. Tijd voor een feestje doe je op “It’s Friday Night”, waarin Parr te maken heeft met een vrouw die nooit beschikbaar is, maar voor wie hij er nog steeds staat. “Look Me in the Eyes” is een slow blues die verder geen uitleg vraagt en als met “This I Know” het tempo opnieuw versnelt, is het duidelijk dat de dame in kwestie vreemdgaat. In de soulvolle ballade “Play My Blues” begint Parr te praten met zijn “lady love”. Doorheen “Lock My Doors” waait ondanks het gebonk op de gesloten deur, een Windy City-gevoel en in “You Were Drunk” klaagt hij dat zijn date zo aangeschoten was, dat ze de volgende dag niet wist wie hij was nadat ze hem haar telefoonnummer gegeven had. Het jazzy “Welcome Into My House” gaat swingend en met vele solo’s de afsluiter vooraf. Het funky “Play My Guitar” past perfect in de huidige Covid-19 tijdgeest. Thuisblijven is de boodschap en je dame daar met wat muziek verwennen, mag!

Voor liefhebbers van degelijke Texas blues is er ‘Blues and Me’ van Lucius Parr, een Texaanse bluesgitarist die we deze week (ik geef toe, laat, zelfs té laat) ontdekten.

“ For fans of decent Texas blues, there is ‘Blues and Me’ by Lucius Parr, a Texan blues guitarist, we happily discovered this week (I admit, late, even too late)… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. Going to Texas – 02. Hot Outside – 03. I’m Through with You – 04. Meet Me Halfway – 05. It’s Friday Night – 06. Look Me in the Eyes – 07. This I Know – 08. Play My Blues – 09. Lock My Doors – 10. You Were Drunk – 11. Welcome into My House – 12. Play My Guitar / All songs written, arranged & produced by: Lucius Parr © 2020 | Album credits: Lucius Parr: vocs, all music / James Tobin: sax solo (12) / Miss Cubase aka Teira Doom: keys (1)

Discography LUCIUS PARR: Blues and Me, Going to Texas [2020] | We Got a Problem [1999] | Yoakum Texas Blues [1996] |

 

Artiest info
Website  
 

spotify

Label: Do It Right Music

video